Az ERMAH laboratóriumok 2011. évi mintavételi és mérési programja
MINTA |
Mintavétel |
Éves vizsgálatszám |
helye |
ideje |
összes béta |
40K |
3H |
90Sr |
gamma- spektrometria |
gamma- dózisteljesímény |
Aeroszol |
SD |
(1,2) |
(1,2) |
- |
- |
- |
(1,2) |
- |
Dózisteljesítmény (3) |
SD |
hétfőnként 9:00-kor |
- |
- |
- |
- |
- |
52 |
Fall-out |
SD |
havonta |
12 |
- |
- |
- |
12 |
- |
Talaj |
M |
negyedévente |
- |
- |
- |
- |
4(a) |
- |
Fű v. széna |
M |
negyedévente |
4(a) |
4(a,b) |
- |
- |
4(a) |
- |
Felszíni víz |
Állóvíz |
M |
negyedévente |
4(a) |
4(a,b) |
- |
- |
2(a,d) |
- |
Folyóvíz |
M |
havonta |
12(a) |
12(a,b) |
- |
- |
2(a,d) |
- |
Gabonafélék |
Kukorica v. kukoricadara |
SD |
I. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Rizs |
SD |
II. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Búza v. búzadara |
SD |
III. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Árpa v. árpagyöngy |
SD |
IV. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Zöldségfélék |
Burgonya |
SD |
I. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Vöröshagyma |
SD |
I. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Saláta |
SD |
II. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Spenót v. sóska |
SD |
II. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Uborka |
SD |
III. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Paprika |
SD |
III. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Paradicsom |
SD |
III. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Káposzta |
SD |
IV. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Sárgarépa |
SD |
IV. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Sütőtök |
SD |
IV. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Gyümölcsök |
Alma |
SD |
I. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Körte |
SD |
I. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Banán |
SD |
II. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Meggy v. cseresznye |
SD |
II. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Eper |
SD |
II. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Őszibarack |
SD |
III. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Narancs |
SD |
IV. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Szőlő |
SD |
IV. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Tej |
SD |
havonta |
12 |
12(b) |
- |
4(c) |
4(c) |
- |
Tejtermékek |
Sajt |
SD |
I, IV, VII, X. hó |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
Túró |
SD |
II, V, VIII, XI. hó |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
Tejföl |
SD |
III, VI, IX, XII. hó |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
Hús |
Szarvasmarha |
SD |
I, VII. hó |
2 |
2(b) |
- |
- |
2 |
- |
Sertés |
SD |
II, V, VIII, XI. hó |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
Baromfi |
SD |
III, VI, IX, XII. hó |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
Hal (4) |
SD |
IV, X. hó |
2 |
2(b) |
- |
- |
2 |
- |
Tojás |
SD |
negyedévente |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
Kenyér |
SD |
havonta |
12 |
12(b) |
- |
- |
4(c) |
- |
Ásványvíz |
SD |
negyedévente |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
Ivóvíz |
M |
negyedévente |
4(a) |
4(a,b) |
- |
- |
2(a,d) |
- |
M |
III, IX. hó |
- |
- |
2(a,OSSKI) |
2(a) |
- |
- |
Vegyes élelmiszer |
SD |
III, IX. hó |
- |
- |
- |
2 |
2 |
- |
Jelmagyarázat
SD = Sugáregészségügyi Decentrum
M = Megyék
(a) = a vizsgálatszám a megyék (mintavételi helyek) számával
szorzódik
(b) = a 2005. évben kiadott útmutató szerint
(c) = negyedéves összesített hamumintából
(d) = féléves összesített hamumintából
(e) = éves összesített hamumintából
(1) = a közepes légforgalmú (HUNTER) mintavevővel felszerelt SD-k
részére:
- Mintavételi gyakoriság:
- okt. 1.- ápr. 30. közötti időszakban: heti 1
- máj. 1.- szept. 30. közötti időszakban: kéthetente 1 vagy 2
- Mintagyűjtés időtartama:
- okt. 1.- ápr. 30. közötti időszakban: 2-7 nap
- máj. 1.- szept. 30. közötti időszakban: 5-14 nap
- Aktivitás mérés: félvezető detektoros gamma-spektrometria. Az így
gyűjtött mintákban a béta-aktivitás mérése nem indokolt a hosszú
mintagyűjtési idő miatt, ugyanis a természetes izotópok már a gyűjtés ideje
alatt bomlanak. Emiatt nem hasonlítható össze az egy napos mintavétellel
nyert minták béta-aktivitásával.
- Évi mintaszám: min. 40
(2) = a kis légforgalmú (telepített, ill. hordozható) mintavevővel
felszerelt SD-k részére:
- Mintavételi gyakoriság: legalább heti 1
- Mintagyűjtés időtartama: hétköznap 24 óra, vagy amíg legalább 40 m3 levegőt szív a mintavevő; hétvégi mérés esetén 72 óra
- Aktivitás mérés: összes béta-aktivitás
- Évi mintaszám: 52-365
(3) = a dózisteljesítmény mérésére a Berthold UMO
dózisteljesítmény mérővel felszerelt laboratóriumokban egy-egy kiválasztott
helyszínen:
- magasság: 1 m
- mérési idő: 30 min
(4) = a IV. hónapban fagyasztott hal, a X. hónapban magyar ponty vagy busa filé
Revízió: 2011-01-20