Az ERMAH laboratóriumok 2011. évi mintavételi és mérési programja
| MINTA |
Mintavétel |
Éves vizsgálatszám |
| helye |
ideje |
összes béta |
40K |
3H |
90Sr |
gamma- spektrometria |
gamma- dózisteljesímény |
| Aeroszol |
SD |
(1,2) |
(1,2) |
- |
- |
- |
(1,2) |
- |
| Dózisteljesítmény (3) |
SD |
hétfőnként 9:00-kor |
- |
- |
- |
- |
- |
52 |
| Fall-out |
SD |
havonta |
12 |
- |
- |
- |
12 |
- |
| Talaj |
M |
negyedévente |
- |
- |
- |
- |
4(a) |
- |
| Fű v. széna |
M |
negyedévente |
4(a) |
4(a,b) |
- |
- |
4(a) |
- |
| Felszíni víz |
Állóvíz |
M |
negyedévente |
4(a) |
4(a,b) |
- |
- |
2(a,d) |
- |
| Folyóvíz |
M |
havonta |
12(a) |
12(a,b) |
- |
- |
2(a,d) |
- |
| Gabonafélék |
Kukorica v. kukoricadara |
SD |
I. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Rizs |
SD |
II. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Búza v. búzadara |
SD |
III. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Árpa v. árpagyöngy |
SD |
IV. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Zöldségfélék |
Burgonya |
SD |
I. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Vöröshagyma |
SD |
I. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Saláta |
SD |
II. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Spenót v. sóska |
SD |
II. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Uborka |
SD |
III. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Paprika |
SD |
III. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Paradicsom |
SD |
III. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Káposzta |
SD |
IV. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Sárgarépa |
SD |
IV. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Sütőtök |
SD |
IV. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Gyümölcsök |
Alma |
SD |
I. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Körte |
SD |
I. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Banán |
SD |
II. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Meggy v. cseresznye |
SD |
II. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Eper |
SD |
II. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Őszibarack |
SD |
III. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Narancs |
SD |
IV. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Szőlő |
SD |
IV. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
| Tej |
SD |
havonta |
12 |
12(b) |
- |
4(c) |
4(c) |
- |
| Tejtermékek |
Sajt |
SD |
I, IV, VII, X. hó |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
| Túró |
SD |
II, V, VIII, XI. hó |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
| Tejföl |
SD |
III, VI, IX, XII. hó |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
| Hús |
Szarvasmarha |
SD |
I, VII. hó |
2 |
2(b) |
- |
- |
2 |
- |
| Sertés |
SD |
II, V, VIII, XI. hó |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
| Baromfi |
SD |
III, VI, IX, XII. hó |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
| Hal (4) |
SD |
IV, X. hó |
2 |
2(b) |
- |
- |
2 |
- |
| Tojás |
SD |
negyedévente |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
| Kenyér |
SD |
havonta |
12 |
12(b) |
- |
- |
4(c) |
- |
| Ásványvíz |
SD |
negyedévente |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
| Ivóvíz |
M |
negyedévente |
4(a) |
4(a,b) |
- |
- |
2(a,d) |
- |
| M |
III, IX. hó |
- |
- |
2(a,OSSKI) |
2(a) |
- |
- |
| Vegyes élelmiszer |
SD |
III, IX. hó |
- |
- |
- |
2 |
2 |
- |
Jelmagyarázat
SD = Sugáregészségügyi Decentrum
M = Megyék
(a) = a vizsgálatszám a megyék (mintavételi helyek) számával
szorzódik
(b) = a 2005. évben kiadott útmutató szerint
(c) = negyedéves összesített hamumintából
(d) = féléves összesített hamumintából
(e) = éves összesített hamumintából
(1) = a közepes légforgalmú (HUNTER) mintavevővel felszerelt SD-k
részére:
- Mintavételi gyakoriság:
- okt. 1.- ápr. 30. közötti időszakban: heti 1
- máj. 1.- szept. 30. közötti időszakban: kéthetente 1 vagy 2
- Mintagyűjtés időtartama:
- okt. 1.- ápr. 30. közötti időszakban: 2-7 nap
- máj. 1.- szept. 30. közötti időszakban: 5-14 nap
- Aktivitás mérés: félvezető detektoros gamma-spektrometria. Az így
gyűjtött mintákban a béta-aktivitás mérése nem indokolt a hosszú
mintagyűjtési idő miatt, ugyanis a természetes izotópok már a gyűjtés ideje
alatt bomlanak. Emiatt nem hasonlítható össze az egy napos mintavétellel
nyert minták béta-aktivitásával.
- Évi mintaszám: min. 40
(2) = a kis légforgalmú (telepített, ill. hordozható) mintavevővel
felszerelt SD-k részére:
- Mintavételi gyakoriság: legalább heti 1
- Mintagyűjtés időtartama: hétköznap 24 óra, vagy amíg legalább 40 m3 levegőt szív a mintavevő; hétvégi mérés esetén 72 óra
- Aktivitás mérés: összes béta-aktivitás
- Évi mintaszám: 52-365
(3) = a dózisteljesítmény mérésére a Berthold UMO
dózisteljesítmény mérővel felszerelt laboratóriumokban egy-egy kiválasztott
helyszínen:
- magasság: 1 m
- mérési idő: 30 min
(4) = a IV. hónapban fagyasztott hal, a X. hónapban magyar ponty vagy busa filé
Revízió: 2011-01-20