Az ERMAH laboratóriumok 2009. évi mintavételi és mérési programja
MINTA |
Mintavétel |
Éves vizsgálatszám |
helye |
ideje |
összes béta |
40K |
3H |
90Sr |
gamma- spektrometria |
gamma- dózisteljesímény |
Aeroszol |
SD |
(1,2) |
(1,2) |
- |
- |
- |
(1,2) |
- |
Dózisteljesítmény (3) |
SD |
hétfő 09:00 |
- |
- |
- |
- |
- |
52 |
Fall-out |
SD |
havi |
12 |
- |
- |
- |
12 |
- |
Talaj |
M |
negyedév |
- |
- |
- |
- |
4(a) |
- |
Fű |
Széna |
M |
I-IV. negyedév |
2(a) |
2(a,b) |
- |
- |
2(a) |
- |
Nyers fű |
M |
II-III. negyedév |
2(a) |
2(a,b) |
- |
- |
2(a) |
- |
Felszíni víz |
Állóvíz |
M |
negyedév |
4(a) |
4(a,b) |
- |
- |
2(a,d) |
- |
Folyóvíz |
M |
havi |
12(a) |
12(a,b) |
- |
- |
2(a,d) |
- |
Gabonafélék |
Kukorica |
SD |
I. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Rizs |
SD |
II. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Búza |
SD |
III. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Árpa |
SD |
IV. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Zöldségfélék |
Burgonya |
SD |
I. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Vöröshagyma |
SD |
I. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Saláta |
SD |
II. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Uborka |
SD |
II. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Paprika |
SD |
III. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Paradicsom |
SD |
III. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Káposzta |
SD |
IV. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Sárgarépa |
SD |
IV. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Gyümölcsök |
Körte |
SD |
I. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Eper |
SD |
II. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Meggy (cseresznye) |
SD |
II. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Őszibarack |
SD |
III. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Szőlő |
SD |
III. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Alma |
SD |
IV. negyedév |
1 |
1(b) |
- |
- |
1 |
- |
Tej |
SD |
havi |
12 |
12(b) |
- |
4(c) |
4(c) |
- |
Tejtermékek |
Sajt |
SD |
I-IV-VII-X. hó |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
Túró |
SD |
II-V-VIII-XI. hó |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
Tejpor |
SD |
III-VI-IX-XII. hó |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
Hús |
Szarvasmarha |
SD |
I-IV-VII-X. hó |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
Sertés |
SD |
II-V-VIII-XI. hó |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
Baromfi |
SD |
III-VI-IX-XII. hó |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
Tojás |
SD |
negyedév |
4 |
4(b) |
- |
- |
2(d) |
- |
Kenyér |
SD |
havi |
12 |
12(b) |
- |
- |
4(c) |
- |
Ásványvíz |
SD |
negyedév |
4 |
4(b) |
- |
- |
- |
- |
Ivóvíz |
M |
negyedév |
4(a) |
4(a,b) |
- |
- |
1(a,e) |
- |
M |
III-IX. hó |
- |
- |
2(a,OSSKI) |
2(a) |
- |
- |
Vegyes élelmiszer |
SD |
III-IX. hó |
- |
- |
- |
2 |
2 |
- |
Jelmagyarázat
SD = Sugáregészségügyi Decentrum
M = Megyék
(a) = a vizsgálatszám a megyék (mintavételi helyek) számával
szorzódik
(b) = a 2005. évben kiadott útmutató szerint
(c) = negyedéves összesített hamumintából
(d) = féléves összesített hamumintából
(e) = éves összesített hamumintából
(1) = a közepes légforgalmú (HUNTER) mintavevővel felszerelt SD-k
részére:
- Mintavételi gyakoriság:
- okt. 1.- ápr. 30. közötti időszakban: heti 1
- máj. 1.- szept. 30. közötti időszakban: kéthetente 1 vagy 2
- Mintagyűjtés időtartama:
- okt. 1.- ápr. 30. közötti időszakban: 2-7 nap
- máj. 1.- szept. 30. közötti időszakban: 5-14 nap
- Aktivitás mérés: félvezető detektoros gamma-spektrometria. Az így
gyűjtött mintákban a béta-aktivitás mérése nem indokolt a hosszú
mintagyűjtési idő miatt, ugyanis a természetes izotópok már a gyűjtés ideje
alatt bomlanak. Emiatt nem hasonlítható össze az egy napos mintavétellel
nyert minták béta-aktivitásával.
- Évi mintaszám: min. 40
(2) = a kis légforgalmú (telepített, ill. hordozható) mintavevővel
felszerelt SD-k részére:
- Mintavételi gyakoriság: legalább heti 1
- Mintagyűjtés időtartama: maximum 24 óra
- Aktivitás mérés: összes béta-aktivitás
- Évi mintaszám: 52-365
(3) = a dózisteljesítmény mérésére a Berthold UMO
dózisteljesítmény mérővel felszerelt laboratóriumokban egy-egy kiválasztott
helyszínen:
- magasság: 1 m
- mérési idő: 30 min
Revízió: 2009-05-11